Vis det fulde website

EnergiWatch

Storbritanniens største havvindfabrik planlægges i Skotland

Fagforeninger er stadig i tvivl om, hvorvidt fabrikken kan skaffe ordrer på egen hånd.

Hvis fabrikken i Nigg bliver en realitet, kan den blive Storbritanniens største. | Foto: Global Energy Group, GEG

De sidste detaljer er ved at falde på plads for det, der vil blive den største havvindfabrik i Storbritannien. Men der er stadig usikkerhed hos fagforeninger om, hvor mange ordrer fabrikken vil kunne få uden hjælp. Det skriver Recharge.

En talsperson for Global Energy Group, som er en af byderne til at bygge fabrikken, siger til mediet, at fabrikken designes til en længde på 450 meter, og skal kunne producere 90-100 tårne om året. Derudover skal der kunne leveres jacketfundamenter til Round 3, Round 4 og ScotWind-projekter.

"Havnen i Nigg har potentiale til at blive det brtiske knudepunkt for havvind, hvis vi lykkes med at finansiere faciliteterne," siiger talspersonen til Recharge.

Men fagforeninger er skeptiske over for den potentielle kæmpefabrik. De sår tvivl om, hvorvidt det er muligt at skaffe nok ordrer til fabrikken og efterspørger en garanti for, at der kommer nok aktivitet på fabrikken.

Det er ikke første gang, at der bliver rettet kritik mod manglende ordrer på en vindmøllefabrik af landets fagforeninger. Den skotske fundamentsproducent fabrik Bifab har tidligere fået begrænsede ordrer fra parkerne Moray East og Neart na Gaoithe, hvilket har avlet en del kritik fra fagforeninger, der har været trætte af at se ordrerne gå til udenlandske producenter.

"Millidarder af pund i produktionskontrakter og titusindvis af jobs i den skotske havvindsektor blev i 2019 tabt til internationale konkurrenter,"lød det f.eks. tilbage i januar fra talsmand for fagforeningen GMB Scotland, Hazel Nolan, som optakt til en offshorekonference i Edinburgh.

Planerne om fabrikken i Nigg kommer som den britiske regering med premierminister Boris Johnson i spidsen, har tilkendegivet en målsætning om at nå 40 GW i havvind i 2030. Den britiske oppostion, Labour, foreslog i september en massiv udbygning med havvind i Storbritannien. Med udspillet, der går under navnet "People's Power Plan", planlægger partiet således at opføre 52 GW ny havvind i 2030, der skal ske ved at opføre 41 GW ny havvind med 37 nye havmølleparker på gennemsnitligt 1,1 GW.

Labour vil have 52 GW britisk havvind i 2030

Budrunde på skotsk havbund til 10 GW havvind igangsat 

Modtag nyhedsbreve fra EnergiWatch

OBS: Det er gratis at modtage nyhedsbrevet.

Mere fra EnergiWatch

Job

Se flere jobs