Vis det fulde website

EnergiWatch

Trump vil fylde USA's olielagre "helt op til toppen"

For at hjælpe den nødlidende olieindustri vil købe store mængder råolie til sine lagre, fastslår præsidenten. Meldingen sender oliepriserne op.

Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS / X90178

Den amerikanske regering vil hjælpe landets olieindustri. Under sin tale fredag aften dansk tid, hvor Donald Trump erklærede nødretstilstand, slog præsidenten også fast, at energiministeriet vil fylde den strategiske petroleumsreserve (SPR) "helt op til toppen".

"Baseret på olieprisen har jeg også instrueret energiministerien i at opkøbe til en meget god pris store kvanti af råolie til lagring i USA's strategiske reserve," sagde Donald Trump.

"Vi kommer til at fylde det helt op til toppen, hvilket vil spare de amerikanske skatteydere milliarder og atter milliarder af dollar, hjælpe vores olieindustri og det vidunderlige mål – som vi har opnået, hvilket ingen troede muligt – af energiuafhængighed."

Præcis hvor meget, der skal købes op, blev ikke nævnt. Men hvis udmeldingen skal tages bogstaveligt, så vil det ifølge Bloomberg betyde køb af 80 mio. tønder, svarende til cirka 450.000 tønder om dagen i en periode på seks måneder. Aktuelt er der ifølge det amerikanske medie omkring 634 mio. tønder olie i reserven, der har en kapacitet på omkring 714 mio. tønder.

Den umiddelbare reaktion på udmeldingen er kl 21. en stigning på knap 5 pct. for den amerikanske referenceolie WTI og godt 3 pct. for den europæiske Brent. Priserne for de to standarder er dermed 33,09 henholdsvis 36,26 dollar/tønden.

Meldingen kommer efter den værste uge for olieindustrien siden den finansielle krise i 2008. I vekselvirkning med spredningen af coronavirussen har en produktionskrig mellem Opec anført af Saudi-Arabien og Rusland medført et veritabelt kollaps i priserne, der over ugen er faldet med omkring en fjerdedel.

Virus har slået bunden ud af oliemarkedet

Modtag nyhedsbreve fra EnergiWatch

OBS: Det er gratis at modtage nyhedsbrevet.

Mere fra EnergiWatch

Job

Se flere jobs